Gerecht van de week: Nasi Goreng

Ingrediƫnten voor 4 personen

  • 300 gr Basmatirijst
  • 150 gr sojascheuten
  • 1 of 2 Spaanse rode pepertje
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 preien, in fijne ringen gesneden
  • 2 knoflookteentjes,heel fijngesneden
  • 2 eieren
  • 1-2 tl koriander, gemalen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus)-
  • 2 tl Sambal Oelek
  • 300 gr kipfilet, in stukjes gesneden
  • 100 gr ham, in blokjes
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en zeezout
  • Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus

Bereidingswijze

  • Kook de rijst gaar, eventueel in kippenbouillon.
  • Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste
    bakt. Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
  • Peper (en zout) de kip, snijd in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en
    snijd ham in wat kleinere blokjes.
  • Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
  • Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
  • Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
  • Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook,
    koriander en komijn bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
  • Voeg daarna de prei en de sojascheuten toe, stoof deze enkele minuten mee.
  • Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het
    ketjapmengsel toe
  • en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet
    gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snijd ze in fijne
    reepjes en schep door de rijst.
  • Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.

Serveertips

  • Gebakken uitjes (snijd in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie),
    zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine
    suiker)